Ștrandul cu apă sărată din Praid, investiție de 1,55 milioane euro, va fi funcțional în aprilie 2014

Ștrandul cu apă sărată din Praid, investiție de 1,55 milioane euro, va fi funcțional în aprilie 2014
Cel mai mare ștrand cu apă sărată din Transilvania, cu o suprafață de aproximativ 5.600 de metri pătrați, se construiește la Praid, investiția de 1,55 milioane de euro, realizată din fondurile salinei din stațiune, urmând să fie predată la cheie la sfârșitul lunii aprilie 2014.
Publicat: 23/11/2013, 16:59
Actualizat: 31/07/2014, 14:16

Cel mai mare ștrand cu apă sărată din Transilvania, cu o suprafață de aproximativ 5.600 de metri pătrați, se construiește la Praid, investiția de 1,55 milioane de euro, realizată din fondurile salinei din stațiune, urmând să fie predată la cheie la sfârșitul lunii aprilie 2014.

Studiul de fezabilitate al proiectului privind construirea ștrandului din stațiunea Praid, județul Harghita, a fost aprobat în 2012, iar anul acesta, în aprilie, au început lucrările în valoare de 1,55 milioane de euro, realizate din fondurile proprii ale Salinei Praid.

„Este cea mai mare investiție la niveul societății și chiar la nivelul ministerului. La sfârșitul anului va fi realizată în proporție de 80 la sută și termenul de predare la cheie a ștrandului este 30 aprilie 2014. După previziunile mele, se și realizează până atunci”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan.

Reprezentantul constructorului, Ioan Petrea de la compania Izorep Târgu Mureș, a afirmat că la ștrandul din Praid se lucrează cu program prelungit, cu aproximativ 50 de muncitori și că lucrarea este „destul de pretențioasă” din cauza „agresivității” sării.

Potrivit acestuia, cea mai dificilă fază a construcției, betonarea bazinelor – „cele mai mari realizate până în prezent” -, a fost finalizată.

El a spus că, din punct de vedere arhitectural, ansamblul de la Praid „depășește orice construcție de gen” ridicată până în prezent în România.

Ștrandul are o suprafață de 5.616 metri pătrați și două bazine, unul pentru adulți, cu o suprafață de 1.092 de metri pătrați, și unul pentru copii, de 253 de metri pătrați, care comunică între ele, având adâncimi de la 1,20 la 1,60 de metri.

„Aici va fi cel mai mare ansamblu de acest gen din toată Transilvania și până la această dată nu am văzut în România – și am umblat destul – un ștrand la fel de frumos. Vom avea două bazine, pentru adulți și pentru copii, cu bar inclus în bazin, în apă, lumini ambientale, un sistem modern de filtrare și de barbotare a apei, vom avea restaurant, zonă de plajă sus, la etaj, cât și jos, în zona piscinelor”, a afirmat Ilie Colorian, șeful Serviciului Turism al Salinei Praid.

Zona de plajă acoperă o suprafață de 2.478 de metri pătrați și se întinde de-a lungul bazinelor, dar și pe o terasă amplasată pe acoperișul unei clădiri care face parte din ansamblu. Pentru cei care nu vor să se întindă pe nisip, sunt asigurate 540 de locuri pe șezlonguri.

În clădirea cu etaj vor funcționa o linie de autoservire, bucătăria, depozitele pentru alimente și băuturi, un bar, o terasă-restaurant descoperită și una acoperită, un magazin, vestiarele, dușurile și o zonă de masaj. Apa caldă menajeră și pentru dușuri va fi produsă de instalații solare.

Conform calculelor făcute de specialiștii Salinei Praid, investiția va fi recuperată în șapte ani și reprezintă primul punct al unui studiu amplu de dezvoltare turistică inițiat de conducerea minei de sare din Harghita.

„Avem un studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea Salinei Praid care cuprinde mai multe puncte: dezvoltarea bazei de tratament din salină cu un nivel mai jos, la orizontul 375, chiar sub încăperile actualei baze, construirea unui hotel de 4 stele împreună cu parteneri privați, realizarea unui camping cu căsuțe și restaurant și acest ștrand. Primul punct, ștrandul, l-am început și anul viitor turiștii se vor putea bucura de efectele lui binefăcătoare”, a spus directorul Salinei Praid.

Seprodi Zoltan a menționat, totodată, că realizarea acestor obiective depinde de sursele de finanțare. El a explicat că numai hotelul de patru stele, de exemplu, are un buget prevăzut în studiul de fezabilitate de aproximativ 15 milioane de euro, sumă care ar putea fi asigurată printr-un proiect european combinat cu parteneriate private și „bineînțeles, cu voință politică”.

Studiul integral de dezvoltare turistică a Salinei Praid ar avea nevoie de aproximativ 22 de milioane de euro pentru a se putea materializa, bani care ar putea fi atrași prin proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală și din parteneriate private.

Salina Praid, aflată în subordinea Companiei Naționale a Sării – Salrom, a înregistrat în primele zece luni un profit de 3,6 milioane lei, de la un câștig de 1,5 milioane lei în aceeași perioadă din 2002 și mizează pe un avans de 30% pe ansamblul întregului an, ca urmare a majorării livrărilor de sare la niveluri record.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×